speciální Svatomartinské menu

Svatomartinské hody se staly časem hodování a bujného veselí. Tento příjemný zvyk dobrého jídla a pití přetrval do dnešní doby, kdy lidé rádi v době vrcholícího podzimu využijí příchodu mladého vína jako příležitosti pro pobavení a setkání s přáteli. Bujaré hodování, na stolech pečená husa, kachna, koláče a samozřejmě svatomartinské víno. Svatomartinské víno je mladé víno nového ročníku. Jedná se o víno svěží a ovocné, které sice zraje pouhých několik týdnů, ale za tu dobu už stačilo získat svůj osobitý charakter. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. 11. v 11 hodin.
Ochutnejte s námi některou ze specialit z naší Svatomartinské nabídky:

0,3 l Kachní kaldoun zjemněný smetanou s žemlovým knedlíčkem (1a, 3, 7, 9)   45 Kč
350 g Pečené kachní stehno, opečený bramborový knedlík, červené zelí (1a, 3, 7)   195 Kč
250 g Filírovaná kachní prsa na zázvoru metodou Sous Vide, strouhaný brambor s tvarohem, rustikální zelenina (3, 7, 9)   190 Kč    
2 ks Svatomartinský listový rohlíček plněný mákem a tvarohem (1a, 3, 7)   45 Kč

 

NABÍDKA SVATOMARTINSKÝCH VÍN - ZÁMECKÉ VINAŘSTVÍ BZENEC

Müller Thurgau (12) 0,15 l    30 Kč
Müller Thurgau (12) 0,75 l  150 Kč

Svatomartinské rose (12) 0,15 l 30 Kč
Svatomartinské rose (12) 0,75 l 150 Kč          

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Vinaři doporučují, aby se mladá vína vypila do Velikonoc, do kdy si uchovávají svou příjemnou svěžest.
Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, od roku 2010 také Muškát moravský (bílá vína), Modrý Portugal a Svatovavřinecké(růžová a červená vína) a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe (růžová vína) na území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise.[2] Komise naslepo posuzuje standardním stobodovým systémem vlastnosti vína, jakými jsou vzhled (čirost a barva), vůně (intenzita, čistota, harmonie), chuť (intenzita, čistota, harmonie, perzistence) a celkový dojem z vína. Svatomartinská vína jsou suchá vína se zbytkovým cukrem do 9 g/l, u nichž je povolen nepatrný obsah CO2, a liší se pouze maximálním obsahem alkoholu. U bílých a růžových vín a klaretu nesmí povolený obsah alkoholu překročit 12,5 % obj. U červených vín je maximální obsah alkoholu stanoven na 13 % obj.

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže.